Zoek

Tradties op Ameland

Tradities op Ameland, Van kleurrijke festivals die de straten tot leven brengen tot unieke gebruiken zoals Sunneklaas die van generatie op generatie worden doorgegeven, Ameland biedt een glimp van het verleden, heden en de toekomst van dit charmante eiland. 

Booking.com

Sunneklaas

Een van de meest gekoesterde tradities op Ameland is Sunneklaas, een eeuwenoud uniek feest. Het is een lokale variant van het Sinterklaasfeest, maar met een eigen Amelander twist. Sunneklaas wordt gevierd op 4 en 5 december en is een combinatie van zowel oude Nederlandse tradities als lokale elementen. Het blijft een geheimzinnige traditie waarin de eilanders ook niet graag hebben dat er “buitenstaanders”aanwezig zijn.

Tijdens Sunneklaas trekken groepen jonge mannen de eerste avond in zelfgemaakte pakken door de straten. Het is de bedoeling dat niemand weet wie er in een pak zit, de stemmen worden verdraaid en er wordt op hoorns geblazen. Ze proberen te raden wie er onder de 12 jaar is of geen man. Je pakt iemands hand en trekt er aan, kom je erachter dat de andere een vrouw of te jong is dan tik je diegene naar huis. Diegene moet zich vervolgens omkleden en kan daarna wel weer de straat op.

De tweede avond is voor de 18-plussers. Het spel gaat hier hetzelfde alleen is de ondergrens hier 18 jaar. Als je hier getikt wordt mag je niet meer de straat op.

Sunneklaas weerspiegelt niet alleen de lokale interpretatie van het bredere Sinterklaasfeest, maar het toont ook de hechte band tussen de bewoners van Ameland en hun eigen unieke identiteit. Het is een voorbeeld van hoe tradities kunnen evolueren en zich aanpassen aan lokale omstandigheden, terwijl ze toch hun wortels en gemeenschapsgevoel behouden.

Respecteer vooral deze traditie en mocht je op het eiland zijn in deze periode blijf dan na 17u netjes binnen. De eilanders passen zich het hele jaar door aan, aan de “vastewallers” dus gun hen hun eigen dagen.

Paardenreddingsboot

Ameland heeft ook een unieke band tussen haar inwoners en paarden. Door het paarden voor een kar te binden kon de paardenreddingsboot snel te water worden gelaten. De paarden liepen het water in zodat de reddingsboot zo snel mogelijk naar het schip in nood kon varen. Deze reddingsboten werden van oudsher gebruikt voor het redden van gestrande zeelieden uit scheepswrakken langs de verraderlijke kustlijnen rond Ameland. Tegenwoordig is dit niet meer nodig en ligt er in de waddenzee ten alle tijden een reddingsboot klaar om uit te rukken. Toch is deze traditie in ere gehouden. Bezoekers kunnen nog steeds getuige zijn van de tewaterlating tijdens speciale gelegenheden of demonstraties georganiseerd door vrijwilligers. Een unieke ervaring om mee te maken!

‘t Rôggefeest

Een andere fascinerende traditie op Ameland is ’t Rôggefeest – een buitengewoon evenement dat muziekliefhebbers uit de hele regio bij elkaar brengt. Dit volksfeest, dat elk jaar op de eerste woensdag van augustus in het dorp Ballum wordt gehouden, toont lokaal talent en verschillende internationale artiesten die het podium sieren tijdens optredens die tot diep in de nacht duren. De festiviteiten omvatten levendige livemuziekacts, variërend van folk tot blues, zodat er voor elk wat wils is op dit levendige evenement.

tradities ameland