Een van de meest bekende en historische plekken waar de paardenreddingsboot plaatsvindt, is het Nederlandse Waddeneiland Ameland. Hier wordt de paardenreddingsboot al sinds de 19e eeuw uitgevoerd. Tijdens speciale evenementen en demonstraties kunnen bezoekers getuige zijn van de moedige paarden die de reddingsboot door de branding trekken. Het krachtige beeld van de paarden in actie, omringd door de branding en het geluid van de opspattende golven, creëert een adembenemend spektakel.
Sinds 1824 is er op het Nederlandse Waddeneiland Ameland een reddingsboot gestationeerd. Waar de boot aan het begin nog door manskracht het water in werd gebracht, gebeurde de tewaterlating al snel door 10 paarden. Dit ging net wat sneller, wat op momenten van nood wel zo wenselijk is. Wil je meer weten over de geschiedenis kom dan een kijkje nemen in het maritieme centrum.
Vele reddingen zijn er dankzij de paarden gedaan. Helaas ging het niet altijd goed. 14 augustus 1979, op die noodlottige dag werden de paarden die de reddingboot voorttrokken niet op tijd losgemaakt van het onderstel. Hierdoor werden ze met een gewicht van tienduizend kilo naar de verdrinkingsdood getrokken. Het nieuws van het tragische incident verspreidde zich snel over het eiland en bracht diepe rouw teweeg onder de bewoners. De gemeenschap was geschokt door het verlies van deze dappere dieren die altijd zo trouw hun taak hadden vervuld. De drenkelingen van het schip in nood werden gered maar de paarden overleefden het helaas niet. Als eerbetoon aan de paarden die hun leven verloren op die tragische dag, werd een gedenksteen geplaatst op het graf aan de oostkant van het Reddingbootpad.
Om een beeld te krijgen hoe het er aan toeging is er meerdere keren per jaar een demonstratie.
Deze demonstratie is een eerbetoon aan de lange geschiedenis van het redden van drenkelingen en het bieden van hulp aan schepen in nood bij Ameland. Het roept herinneringen op aan vroegere tijden, toen de paardenreddingboot een essentiële rol speelde. Tegenwoordig vaart de moderne reddingsboot, de Anna Margaretha, met hoge snelheid uit om in noodsituaties bij te staan.
De start van de demonstratie is bij het boothuis van het maritiem centrum “Abraham Fock” aan de Oranjeweg 18 in Hollum. Van daaruit gaat het naar het strand, zuidwestelijk van Hollum, aan het einde van het Tjettepad. Mis deze spectaculaire vertoning van moed en traditie niet!
Let op: Voor actuele informatie en tijden van de demonstraties, kun je contact opnemen met het maritiem centrum “Abraham Fock”.
Data 2024
Maandag 19 februari – 16.00 uur
Zaterdag 30 maart – 11.00 uur
Donderdag 2 mei – 17.00 uur
Zaterdag 18 mei – 17.00 uur
Zaterdag 22 juni – 11.00 uur
Woensdag 17 juli – 19,00 uur
Zaterdag 27 juli – 16.00 uur
Woensdag 14 augustus – 17.00 uur
Donderdag 29 augustus – 19.00 uur
Maandag 16 september – 19.00 uur
Zaterdag 26 oktober – 17.00 uur
Maandag 23 december – 14.00 uur
Ontdek de mooiste plekjes op het prachtige Ameland.
© All Rights Reserved.